Aktuellt från Lingonbygden i Samverkan

Aktuellt Lingonbygden i samverkan

Vi arbetar med flera olika projekt, stora som små. Några är mer i nutid, andra ligger längre fram.

Pågående projekt

En tillgänglig vårdcentral

Vi är väldigt glada för vår vårdcentral och vill värna om att den blir bättre och mer tillgänglig för oss som bor i Lingonbygden. Därför finns nu en arbetsgrupp som arbetar för att skapa resurser till en väl fungerande vårdcentral.

Detta vill vi uppnå:

  1. Vi behöver en läkare till vårdcentralen i Lidhult
  2. Håll vår vårdcentral öppen även under sommaren
  3. Vi vill att vårdcentralen är öppen fler dagar i veckan
Namninsamling för vårdcentralen

Vi har nu fått in 610 underskrifter från insamlingen tidigare i vår. Listan är nu överlämnad till Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör på region Kronoberg och till Roland Gustbée, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden på region Kronoberg. Läs mer om detta i Smålänningen.

Hälsar arbetsgruppen “Vårdcentralen” i Lingonbygden

Elljusspår och aktivitetsområde

Ett av projekten som drivs just nu är att få ett aktivitetsområde med Elljusspår vid Björkäng, skolan och kyrkan. Ansvarig från Lingonbygden är Per-Erik Johansson.

– För en tid sedan träffade jag vår nya kontakt på kommunen, Christer Karlsson. Vi har lämnat ett förslag som kommunen nu får ta ställning till, säger Per-Erik. Vi vill förstås få med detta i den Översiktsplan som man nu arbetar fram i kommunen.

I första läget är det en slinga på en kilometer som blir upplyst. I förslaget ligger en inre slinga på cirka 500-600 meter, som är en plan yta och som ska kunna nås även med rullstol. Det finns också spännande idéer vad som kan göras av grusplanen.

– Här skulle till exempel en konstgräsplan kunna anläggas. Isbana och cykelområde är andra idéer att ha i aktivitetsområdet, som skulle uppskattas av många, säger Per-Erik.

Kommunkontakt

Lingonbygden i samverkan ska ha en etablerad och regelbunden kontakt med kommunens politiker och tjänstemän. Första mötet hölls i maj och nästa träff är inbokad till efter valet i september.

Översiktsplan Ljungby kommun

I sitt med arbete med översiktsplanen kommer kommunen att ha fokusgrupper som får följa arbetet nära och ges möjlighet till påverkan. Från Lingonbygden kommer Cilla Persson; Malin Eliasson och Ralph Svensson att vara med i gruppen. Information om deras arbete där kommer att finnas här på hemsidan och i vårt nyhetsbrev. Nästa samrådsmöte där alla välkomnas är den 9 oktober i Lidhult. Läs mer under Evenemang.

Återvinningsstation i Lidhult

Det finns en stor önskan om en miljöstation i Lidhult. Det är en lång resa till närmsta återvinningsstation, Bredemad i Ljungby kommun, vilket inte minst påverkar bygdens företagare. Arbetet med att få igenom detta är i full gång. Läs mer i nyhetsbrevet från september 2019.

Reportage om arbetet i Smålänningen kan du läsa här.

Sjösätta Lingonbygden

Ett annat projekt är föreningen i sig själv. Hemsidan är byggd och ska förstås utvecklas och förbättras. Vi jobbar också aktivt med sociala medier och nyhetsbrev.

Nyhetsbrev

Missa inte våra nyhetsbrev!

Nyhetsbrev 1 Lingonbygden, 2018

Nyhetsbrev 2 maj 2018

Nyhetsbrev Lingonbygden 3 december 2018

Nyhetsbrev 1 2019 Lingonbygden

Nyhetsbrev 2 2019 Lingonbygden

Lingonbygden i radio

Den 22 oktober intervjuades Henrik och Lotta i radio Kronoberg. Du kan lyssna på inslaget här.

Genomförda projekt

Lingonbygdsloppet

Den 24 augusti, arrangerades Lingonbygdsloppet Unnen runt. Ett cykellopp för alla på 45 km. Resultat Lingonbygdsloppet 2019. 

Vinnare Peter Svensson, Lingonbygdsloppet 2019.

Ljusutsmyckning i vintertid

Fantastiskt fina granar kommer att lysa upp Lingbonbygden nu när vintermörkret lägger sig. Patrik Carlsen på Maskin & Smide har designat och tillverkat utsmyckningen som består av granar i plåt, som ska belysas underifrån. En prototyp visades och uppskattades mycket på stormötet i Oktober. Grupper om tre granar i vardera kommer att placeras i Lidhult, Odensjö, Torpa och Vrå.

Räddningstjänsten

I början av maj blev det äntligen klart – det blir två heltidsanställda brandmän i Lidhult! Tjänsterna är så kallade kombinationstjänster vilket i princip innebär att brandmännen ska kunna utföra uppgifter inom samtliga förvaltningar i kommunen, samtidigt som dessa brandmän håller beredskap. Läs mer i majmånads nyhetsbrev och i Smålänningen.

Föreningsnytt från Lingonbygden

Lidhults GoIF bjuder in till Årsmöte måndagen den 4:e februari kl. 19-21 på Träffpunkten i Lidhult.

Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna bjuder föreningen på smörgåstårta. Om du önskar ta del av årsmöteshandlingarna innan årsmötet så kontaktar du Lars Svensson, sekreterare, eller Per-Erik Johansson, ordförande.

Alla medlemmar hjärtligt Välkomna!

Rätt svar Lidhults GoIF tipspromenad 2018, Julskyltningen 2018 (Klicka upp länk!)