VÄLKOMNA PÅ ÅRSMÖTE!

SAVE THE DATE!

VÄLKOMNA PÅ ÖPPET HUS!Inbjudan
Lingonbygdsloppet
2023!

Lingonbygden i samverkan hälsar alla cyklister välkomna till Lingonbygdsloppet den 26/8 2023
Vi hoppas att Lingonloppet ska locka såväl vana cyklister som glada motionärer. Loppet kommer i år att erbjuda två slingor runt vår vackra Lingonbygd. Antingen väljer du en 45 km lång slinga runt sjön Unnen där det är asfalt hela vägen, alternativt väljer du en lite kortare slinga runt Torserydssjön som är 19 km lång. Denna runda går delvis på grusväg.

Klasser

Barnens lopp 2 km
Start kl. 9.30
Barnens lopp genomförs inom Welands område, utan trafik, .
Barn 3-8 år ser vi gärna har en vuxen med sig för support.
Medalj till alla barn
Ingen föranmälan, ingen avgift

Tidtagning 45 km (runt sjön Unnen)
Start kl. 10.00
Barn i ålder 9-13 år ska cykla tillsammans med vuxen.

Motion 45 km utan tidtagning (runt sjön Unnen)
Start kl. 10.15
Barn i ålder 9-13 år ska cykla tillsammans med vuxen.

Motion 19 km utan tidtagning (runt Torserydssjön)
Start kl. 10.30
Barn i ålder 9-13 år ska cykla tillsammans med vuxen.

Anmälan
Anmälan görs via Swish till nr 123 644 16 12. Glöm inte skriva ditt namn samt klass: Tidtagning, Motion 45, Motion 19
Det går också bra att göra en anmälan på ICA NÄRA Lidhult. Där kan betalning ske via kort, kontanter eller Swish.
Anmälan stänger 25/8-2023

Efteranmälan på plats tävlingsdagen kl 9.00-10.00
I samband med anmälan så godkänner du att ditt namn publiceras på hemsidan och i resultatlistor.

Anmälningsavgifter
Vid anmälan senast 25/8
Motion/Tidtagning 45 resp. 19 km: 150:- (barn under 12 år, gratis)
Barnens lopp: Gratis
Efteranmälan på plats startdagen 26/8 kl. 9.00-10.00
Motion/Tidtagning 45 resp. 19 km: 200:-
Barnens lopp: Gratis
Banan
45 km runt sjön Unnen
Start sker vid Welands parkering. Följ pilar och skyltning. Cyklingen sker via Öxnalt, Unnaryd, Odensjö. Vi svänger av mot Loshult innan Åsen, Strömma och till målet vid Welands matsal. Hela loppet går på asfalt.

19 km runt Torserydssjön
Start sker vid Welands parkering. Följ pilar och skyltning. Cyklingen sker via Ramnaryd, Sonhult Torseryd, passerar Ljungbyvägen och svänger av mot Loshult vidare mot Strömma och till målet vid Welands matsal. Loppet går på delvis asfalt och delvis grus.
Nummerlapp
Hämtas vid startplatsen från kl 9:00 tävlingsdagen.
Placeras på styret.
Vätskekontroller
Vätskekontroller finns på anvisad plats i Unnaryd och Odensjö för loppet runt sjön Unnen. För loppet runt Torserydsjön finns vätskekontrollen i Åsen.
Kontrollerna kommer att erbjuda slät bulle, banan, lingondricka och vatten.
Servering – åskådare mycket välkomna
Supporterföreningen för Lidhults GoIf kommer sälja tilltugg.

Regler
Identiska med Transportstyrelsens -”Trafikregler för dig som cyklar.”
Se www.transportstyrelsen.se
Som deltagare förbinder du dig att följa gällande lagar och trafikregler. Kontroller görs vid starten och utmed bana, överträdelse kan medföra diskvalificering av berörd cyklist.
Varje deltagare ansvarar för att vara registrerad på den nummerlapp som används. Nummerlappar ska vara väl synliga under hela loppet. Hänsyn ska visas mot alla deltagare och medtrafikanter. Deltagare har ingen företrädesrätt när man åker på eller korsar allmän väg. Anvisningar från funktionär och flaggvakt ska följas. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att använda din telefon eller hörlurar under loppet.

Deltagande sker på egen risk.
Cykel & utrustning

Godkänd cykelhjälm är obligatoriskt under loppet.
Du får använda valfri cykel. Det är i motionsklassen tillåtet med barnstol på pakethållaren, cykelvagn, påhängscykel eller elcykel.
Vi håller naturen ren och värnar om vår miljö. Skräp får ej slängas utmed banan. Det finns 2 anvisade skräpzoner, vid vätskekontroll Unnaryd och Odensjö.
Ingen återbetalningsskyldighet från arrangören vid sjukdom. Ingen försäkring via arrangören. Du kan själv enkelt teckna en helårsförsäkring via www.startklar.se
Omklädning/dusch
Vid startområdet, Lidhults Sporthall.

Sjukvård
Ljungbys Samaritgrupp kommer finnas på plats.
Samaritgruppen Småland är en liten förening som har koppling till Civilförsvarsförbundet, Vi är med på olika Evenemang, rallytävlingar ishockey fotbollsmatcher motorcross, då tar vi ut en peng för dessa olika uppdrag vi är på. Vi är också behjälpliga på våra vägar och är behjälpliga med Djurtransporter till djurkleniker och djursjukhusen, när ni ringer till oss o vill ha hjälp av oss så kommer ni till vår egen Larmcentral vårt mob nr är 070 2743484 .

Vid akut hjälp gäller 112.

Om Lingonbygdsloppet pga. extraordinära omständigheter tvingas att ställas in, förbehåller sig arrangören rätten att behålla 50:- av anmälningsavgiften.

Kontakt Tävlingsledare
Dan Svensson Tel: 073 807 81 02
www.lingonbygden.se
info@lingonbygden.se

LINGONLOPPET 2023!

I augusti är det äntligen dags igen! Vi jobbar på för fullt för att få till ett fantastiskt lopp.

V34 Lördagen 27 augusti är datumet du/ni ska hålla i er kalender om ni vill vara med. Anmälan till loppet öppnar längre fram. Vi hoppas att många ska vara sugna på att cykla Unnen runt tillsammans eller vara påhejande publik vid sidan av .

Känner man sig sugen på att hjälpa till med något kring loppet litet som stort så hör gärna av er.

Välkomna!

AKTIVITETSOMRÅDE LIDHULT

Arbetet med att förverkliga planerna på Aktivitetsområdet fortsätter steg för steg:

Elljusspåret är färdigställt genom Kommunens försorg sedan våren 2022. Passa på och gör ett besök, springande eller en njutbar promenad i den härliga naturen med Lidhultsån i bakgrunden. Det finns även möjlighet att utnyttja grillplatsen med vindskydd.

Utegym

Arbetet med att färdigställa utegymmet går framåt. Alla redskap är monterade och uppriktade på plats genom bland annat omfattande ideella insatser. Nästa steg är gjutning vilken vi förväntar oss bli klar under början av maj. Efter iordningställande av marken runt redskapen och informationstavlor planeras allt vara klart för användning under juni.

Uppförandet av utegymmet möjliggörs genom bidrag från Leader Linne och Jordbruksverket.

Allaktivitetsyta

Förberedelserna för genomförandet av allaktivitetsytan i anslutning till gymnastiksalen fortskrider. Den gamla jordkällaren har rivits genom kommunens försorg och utkast på nyttjanderättsavtal finns framtaget. Nästa steg är kontakt med Länsstyrelsen för dispens angående hur nära allé-träden vi kan utnyttja marken.

Genomförandet av AKTIVITETSOMRÅDET är ett samarbetsprojekt mellan Lingonbygden i samverkan och Lidhults Gymnastik och Idrottsförening.

Välkomna på årsmöte den 2/3!

Lingonloppet

Kommer ni ihåg Lingonloppet 2019?

I augusti är det äntligen dags igen ! Vi jobbar på för fullt för att få till ett fantastiskt lopp .

V34 Lördagen 27 augusti är datumet du/ni ska hålla i er kalender om ni vill vara med . Anmälan till loppet öppnar längre fram . Vi hoppas att många ska vara sugna på att cykla Unnen runt tillsammans eller vara påhejande publik vid sidan av .

Känner man sig sugen på att hjälpa till med något kring loppet litet som stort så hör gärna av er .

Välkomna!

Vårstädning av vårt fina nya elljusspår

Lördagen den 24april med start klockan 9:00!

Kom dit och gör en insats , vi bjuder på korv

Vårt arbete kring aktivitetsområdet fortgår och elljusspåret är i princip klart ! Nyfikna ? Ta er dit och gå en sväng . Korta rundan blev 533m och den långa 1113m . Nu fortsätter vi med resterande planer på området .Spännande. För att få hela vårt fina område i hamn så krävs det hjälp , så kontakta oss om du vill och kan hjälpa till .

December i Lingonbygden .

Advent och juletid med allt vad det innebär av julmarknader , julmusik ,traditioner och godmat . I byar runt om i Lingonbygden lyser nu Lingongranarna upp i vintermökret .

Aktuellt från Lingonbygden i Samverkan

Höst och den årliga älgjakten har startat. Skitjakt till alla jägare

Sverige har åter öppnat upp och vi håller nu alla tummar för att vi ska kunna leva mer normalt . 

Aktiviteter har kunnat starta upp igen och olika evenemang är inplanerade. 

exempel på detta är :v,42 då särskilda boendet i Lidhult , Björkäng kommer fira 60 år med massvis av aktiviteter  under veckan . Den 30 oktober är det spökrunda i Byholma för de som vågar . Pengar de får in kommer gå till Min Stora Dag .

Har du någon aktivitet eller ett evenemang du vill vi ska lyfta så hör av er! 

Mycket av det som händer i Lingonbygden kan ni läsa om på vår Instagram som sköts av mig Cilla Persson och på vår Facebook som sköts av Yvonne Johansson . Kontakta oss gärna om ni har något på gång . 

Hem och skola / föräldrarföreningen på Lidhultsskolan har fått ett bidrag av Lingonbygden i Samverkan . Så här glada blev barnen för en ny högtalare och fina traktorer som nu inhandlats .

Vårdcentralen i Lidhult.

Som de flesta vet finns det en arbetsgrupp i Lingonbygden med Mona Brandt i spetsen som arbetar för vår vårdcentral!  Arbetsgruppen består också utav Kerstin Lindestam , Malin Eliasson och Chris Olsson.De har under lång tid , med många möten och många skrivelser hjälpt till att påverka till att Vårdcentralen nu är öppen tre dagar i veckan  , varje torsdag är där en läkare och varannan är de två läkare. 

Även BVC är igång igen med kontroller av barn.

Ljungby kommun har utsett Lidhult i Lingonbygden till en av kommunens serviceorter  så det borde vara en självklarhet och ett av kommunens mål, att vi ute i Lingonbygden får ha en väl fungerande vårdcentral för alla som bor här.

Vårdcentralen i Lidhult har sommarstängt 5/7-6/8

I torsdags innan midsommarafton var arbetsgruppen på besök och bjöd då personalen på sommartårta .

Artikel i Smålänningen 

Läs bla om vårt arbete med att få en återvinningsstation till Lingonbygden

https://www.smalanningen.se/artikel/utredning-om-atervinning-satt-pa-paus-varfor-satsas-inte-pa-landsbygden?referrer=app

Nu är våren här .

Vårt årsmöte som hölls digitalt pga av rådande pandemi lockade flertal deltagare. Året som gått redovisades och det valdes in några nya medlemmar i vår styrelse .

Styrelsen består nu av :
Ordförande: Henrik Petersson
Sekreterare: Per-Erik Johansson
Kassör : Gunilla Andersson
Viceordförande: Malin Eliasson
övriga: Andreas Rehn , Kenneth Christiansen ,Dan Svensson , Ralph Svensson , Lisa Martinsson , 
Lars Svensson , Leif Alexandersson  och Cilla Persson

Pågående projekt

Vi arbetar med flera olika projekt, stora som små. Några är mer i nutid, andra ligger längre fram.

Elljusspår och aktivitetsområde

Ett av projekten som drivs sedan länge att få ett aktivitetsområde med Elljusspår vid Björkäng, skolan och kyrkan. Ansvarig från Lingonbygden är Per-Erik Johansson.

Senaste nytt är att kommunen förvärvat återstående marken som behövs av Svenska kyrkan.

– Detta är goda nyheter, nu kan vi äntligen ta nästa steg i projektet, berättar Per-Erik. Vi kommer börja med att undersöka våra huvudintressenter, som till exempel Lidhults skolan, Lidhults GoIF, SPF, Föräldraföreningen och Gautablick, vad de skulle vilja kunna göra på området.

Sedan tidigare är planeringsfasen klar och det finns en plan över hur slingan ska dras. Den är också med i Översiktsplanen för Ljungby kommun. I första läget är det en slinga på en kilometer som blir upplyst. I förslaget ligger en inre slinga på cirka 500-600 meter, som är en plan yta och som ska kunna nås även med rullstol. Det finns också spännande idéer vad som kan göras av grusplanen.

– Här skulle till exempel en konstgräsplan kunna anläggas. Isbana och cykelområde är andra idéer att ha i aktivitetsområdet, som skulle uppskattas av många, säger Per-Erik.

– Vägen framåt har varit lång och inte helt rak, men nu är det dags att tillsammans börja utforma detta område så som vi vill ha det, berättar Per-Erik.

Vad vill du kunna göra på området?

Rita, skriv eller berätta vad du har för önskemål och lämna dina förslag till oss, via din kontaktperson eller direkt via mejl till info@lingonbygden.se. Det går också bra att lämna förslag via Lingonbygdens Facebook, Hemsida eller ringa 070 512 6051. Vi vill ha dina önskemål senast den 13/12 2020. Mer information om hittar du här.

En tillgänglig vårdcentral

Vi är väldigt glada för vår vårdcentral och vill värna om att den blir bättre och mer tillgänglig för oss som bor i Lingonbygden. Därför finns nu en arbetsgrupp som arbetar för att skapa resurser till en väl fungerande vårdcentral.

Detta vill vi uppnå:

  1. Vi behöver en läkare till vårdcentralen i Lidhult
  2. Håll vår vårdcentral öppen även under sommaren
  3. Vi vill att vårdcentralen är öppen fler dagar i veckan
Namninsamling för vårdcentralen

Hela 610 har skrivit under listan, som överlämnades till Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör på region Kronoberg och till Roland Gustbée, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden på region Kronoberg under våren 2019. Läs mer om detta i Smålänningen.

Gruppen som jobbar med vårdcentralen fortsätter under hösten/vintern 2019-2020 sin dialog med regionen. 

”Vi kämpar vidare med att nå våra mål om läkare och mer öppet på vårdcentralen till sommaren 2020.” Hälsar arbetsgruppen “Vårdcentralen” i Lingonbygden

Kommunkontakt

Lingonbygden i samverkan ska ha en etablerad och regelbunden kontakt med kommunens politiker och tjänstemän. 

Översiktsplan Ljungby kommun

I sitt med arbete med översiktsplanen kommer kommunen att ha fokusgrupper som får följa arbetet nära och ges möjlighet till påverkan. Från Lingonbygden kommer Cilla Persson; Malin Eliasson och Ralph Svensson att vara med i gruppen. Information om deras arbete där kommer att finnas här på hemsidan och i vårt nyhetsbrev. Läls mer om översiktsplanen här

Återvinningsstation i Lidhult

Det finns en stor önskan om en miljöstation i Lidhult. Det är en lång resa till närmsta återvinningsstation, Bredemad i Ljungby kommun, vilket inte minst påverkar bygdens företagare. Arbetet med att få igenom detta är i full gång. Läs mer i nyhetsbrevet från september 2019.

Reportage om arbetet i Smålänningen kan du läsa här

Lingonbygden har bildat en projektgrupp som kommer att fortsätta detta arbete in i 2020. ”Vi upplever att efterfrågan på en Återvinnings station har ökat ytterligare bland invånare och företagare i Lingonbygden och alla intressenter är positiva. Nu väntar på nästa steg från kommunens tjänstemän”, berättar Henrik, ordförande i Lingonbygden i Samverkan.

Nyhetsbrev

Missa inte våra nyhetsbrev!

Nyhetsbrev 1 Lingonbygden, 2018

Nyhetsbrev 2 maj 2018

Nyhetsbrev Lingonbygden 3 december 2018

Nyhetsbrev 1 2019 Lingonbygden

Nyhetsbrev 2 2019 Lingonbygden

Nyhetsbrev maj 2020 Lingonbygden

Lingonbygden i radio

Den 22 oktober intervjuades Henrik och Lotta i radio Kronoberg. Du kan lyssna på inslaget här.

Genomförda projekt

Lingonbygdsloppet

Den 24 augusti, arrangerades Lingonbygdsloppet Unnen runt. Ett cykellopp för alla på 45 km. Resultat Lingonbygdsloppet 2019. 

Vinnare Peter Svensson, Lingonbygdsloppet 2019.

Ljusutsmyckning i vintertid

Fantastiskt fina granar kommer att lysa upp Lingbonbygden nu när vintermörkret lägger sig. Patrik Carlsen på Maskin & Smide har designat och tillverkat utsmyckningen som består av granar i plåt, som ska belysas underifrån. En prototyp visades och uppskattades mycket på stormötet i Oktober. Grupper om tre granar i vardera kommer att placeras i Lidhult, Odensjö, Torpa och Vrå.

Räddningstjänsten

I början av maj blev det äntligen klart – det blir två heltidsanställda brandmän i Lidhult! Tjänsterna är så kallade kombinationstjänster vilket i princip innebär att brandmännen ska kunna utföra uppgifter inom samtliga förvaltningar i kommunen, samtidigt som dessa brandmän håller beredskap. Läs mer i majmånads nyhetsbrev och i Smålänningen.